1-Wist je dat het woord ‘kerk’ afkomstig is van het Griekse Kuriake? Dat betekent letterlijk: wat van de Heer (Jezus) is. Op zich al heel mooi. De kerk is een uitvinding van Hem. Blijkbaar heeft Hij bedacht dat we elkaar nodig hebben en dat Hij daar deel van uit wil maken. Sterker nog: Hij is als het ware het Hoofd, en wij mogen samen allemaal (verschillende) ledematen van Zijn lichaam zijn.
Dat God dicht bij je is, kun je in de kerk ervaren. Als je in een kerkdienst luistert naar de Bijbel, of er wordt verteld uit de Bijbel bijvoorbeeld, dan kun je daar de stem van God in opmerken. In de kerk ben je even weg van alle drukte en kun je je richten op God. Buiten de kerk kan de onrust te groot zijn om je helemaal op God te focussen. Daarom kan de kerk als schuilplaats ervaren worden.
Het belangrijkste boek voor de kerk is de Bijbel. De Bijbel is Gods Woord. In een kerkdienst geeft een voorganger toelichting op de achtergrond van een Bijbelgedeelte. Omdat de Bijbel best een dik boek is heeft de kerk de inhoud ervan de eeuwen door op allerlei thema’s samengevat. We noemen dat geloofsbelijdenissen. Bekende voorbeelden zijn ‘De apostolische geloofsbelijdenis’, de Heidelbergse Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis. (Belijdenisgeschriften – Christelijke Gereformeerde Kerken: CGK)
Door de kennis die aangereikt wordt in de kerk mag je groeien in je geloof. Het onderwijs wat je krijgt heeft altijd te maken met ons hele leven. Dus niet alleen met wat we denken, maar ook met wat we doen, welke keuzes we maken en waarom. We leren ook met elkaar omgaan en voor elkaar en andere mensen zorgen.
2-Daarnaast kan de kerk ook ervaren worden als ontmoetingsplek om anderen te spreken. Dat is ook een stimulans om dichter bij God te komen.
Ook is het fijn om te merken dat je niet alleen staat in het geloof. Je deelt fijne en verdrietige dingen met elkaar. Gedeelde smart is immers halve smart en gedeelde vreugde dubbele vreugde.
Daarnaast ondernemen we mooie en leuke dingen met elkaar. Er zijn jeugdclubs, seniorenbijeenkomsten, jaarlijks een bbq, we maken muziek en komen ook bij elkaar om in kleine groepjes thema’s uit de bijbel te bestuderen. Daar leren we van elkaar, bemoedigen we elkaar. Een aantal gemeenteleden is aangesteld als Ouderlingen. Zij voeren en stimuleren gesprekken over het geloof.
3-Om dienstbaar te zijn voor je omgeving. Op het eerste gezicht lijkt het aantrekkelijker ombediend te worden dan om te dienen. Jezus heeft gezegd dat Hij niet kwam om gediend te worden maar om te dienen. In Zijn leven heeft Hij laten zien wat dat betekent. Hij was er voor de mensen die Hem nodig hadden. Daar gaf Hij Zichzelf voor. Hij is daarin een voorbeeld voor ons.
Wie dit in de praktijk brengt, zal ontdekken dat er meer glans komt in het leven. Gelovigen in de kerk kunnen elkaar daaraan herinneren, daarvoor bidden en elkaar daarbij helpen. Een belangrijk onderdeel van de kerk is de diaconie. Dat is een groep met diakenen. Daar worden mensen mee bedoeld die niet alleen zelf hulp bieden, maar ook anderen daarbij stimuleren en bijstaan.